Siirry pääsisältöön

Liikeapulaisten "vatsantäyttölaitos"

 



Vuonna 1930 Tampereen Liikeapulaisseura oli jo varsin vakiintunut tamperelainen yhdistys, mutta sen ”huoneistokysymys” oli edelleen ratkaisematta. Suuremmat yleisötilaisuudet oli pidetty perinteisesti Tampereen Kauppaoppilaitoksella, mutta muu kerhotoiminta kaipasi pysyvämpää ja kodikkaampaa pitopaikkaa. Oman talon rakentamista tai huoneisto-osakkeiden ostamistakin harkittiin, mutta yhdistyksen rahavarat eivät tähän antaneet mahdollisuuksia. Tampereen Työväentalolla toimimista ei edes harkittu. 

Taloudelliset realiteetit pakottivat yhdistyksen etsimään eri puolilta Tamperetta sopivaa vuokrahuoneistoa. Osoitteessa Itäinenkatu 18 viimein onnisti. Tarjolla lähes 200 neliön huoneisto, johon kuului viisi huonetta, keittiö sekä eteishalli. Nykyään Itäisenkadun nimi on Aleksis Kiven katu ja PAM003:n toimisto toimii edelleen samassa osoitteessa Aleksis Kiven kadun ja Puutarhakadun kulmassa. Alkuperäinen rakennus on aikanaan purettu tontilta ja ehkä tarkka ajankohta vielä selviää historiaprojektin edetessä.

 

Menneinä vuosikymmeninä ravintolatoimintaa eivät harjoittaneet yksinomaan yritykset vaan usein myös erilaisilla yhdistyksillä oli omia ravintoloita. Esimerkiksi Tampereen Työväentalolla oli toiminut 1900-luvun alusta lähtien kaksi ravintolaa, josta toisessa voitiin jopa tanssia. Elettiin aikaa, jolloin kaupassa ja ravintolassakäynti saattoi sisältää myös ideologisen tai poliittisen kannanoton. Tampereen Liikeapulaisseuran jäsenet tuskin eksyivät Työväentalon ravintolaan. 

Liikeapulaisten ravintolatoiminta sai alkunsa kuitenkin lähes yksinomaan taloudellisista syistä. 200 neliön huoneistosta oli maksettava suurta vuokraa ja sen peittämiseksi päätettiin aluksi ottaa alivuokralaisia. Esimerkiksi tiistai- ja perjantai-iltaisin tiloja sai käyttöönsä Tampereen Shakkiklubi. Peli-iltojen vuokrilla katettiin vain noin neljä viidesosaa vuokrasta, joten yhdistyksessä päätettiin ryhtyä ravintoloitsijoiksi. ”Päätettiin avata oikea ihmisten vatsantäyttölaitos”. Maaherralta saatiin lupa ”Liikeväen Ravintolan” pitämiseen ja alkusyksystä vuonna 1930 ryhdyttiin kuumeisesti kunnostamaan tiloja viranomaisten vaatimukset täyttäviksi.

Ravintolan avajaiset pidettiin lokakuun 23. päivä vuonna 1930 ja aluksi henkilökuntaa oli neljä. Heti ensimmäisen aukiolopäivän runsas asiakasmäärä pakotti ottamaan yhden tarjoilijattaren lisää ja noin viikon päästä oli vielä otettava lisää ns. vuorottelija, joka pystyi ahkeroimaan sekä keittiössä että ruokasalin puolella. Tarjolla ns. seisova pöytä lounasaikaan klo 10-13 sekä päivällisaikaan klo 15:30-19. 

Suuret liikevoitot eivät olleet tavoitteena vaan lähinnä pyrittiin saamaan koko tilavuokra sekä tarjoamaan liikeapualaisväelle huokea ja laadukas ruokapaikka. Naisilta seisova pöytä maksoi 8,50 markaa (2,88 euroa) ja miehiltä 9 markkaa (3,05 euroa). Liikeapulainen lehdessä ravintolan kerrotaan käynnistyneen vilkkaasti ja yhdistyksen jäsenistökin oli ottanut ravintola heti omakseen. Tavoitteena oli, että liikeväki ei tulisi ravintolaan yksinomaan velvollisuudentunnosta vaan myös laadukas ruoka toimisi houkuttimena. Liikeapulaisten valtakunnallisessa lehdessä myös ulkopaikkakuntalaisia liiton jäseniä kehotettiin Tampereella käydessään poikkeamaan keskeisellä paikalla sijaitsevassa laadukkaassa ravintolassa.

 

Lähteet:

Liikeapulainen – Suomen Liikeapulaisliiton äänenkannattaja 19.12.1930

Tampereen Liikeapulaisseuran toimintakertomus v. 1930.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kun liikeapulaisilla oli oma tenniskenttä

 Tampereen Jalkinekauppa Oy:n näyteikkuna Helsingissä 1930-luvun alussa. Museovirasto. Monilla suomalaisilla ammattialoilla edunvalvonnan historian vaiheet ovat yleensä kulkeneet selkeää aikajanaa. Esimerkiksi teollisuustyöväen edunvalvonta sai alkunsa 1800-1900-lukujen vaihteessa ammattiosastojen perustamisesta, minkä jälkeen saivat alkunsa myös valtakunnalliset ammattiliitot. Kaupan ja muiden palvelujen alalla kehitys ei ole ollut näin selväpiirteistä. Pirkanmaan Palvelualojen ammattiosasto 003:n juuret alkoivat kehittyä kahdesta varhaisesta palvelualojen ammattiosastosta Tampereella. Tässä postauksessa keskitytään näistä vanhimpaan eli vuonna 1895 perustettuun Tampereen Kauppa-apulaisseuraan. Neljä vuotta myöhemmin Kauppa-apulaisseuran nimi vaihtui Tampereen Liikeapulaisseuraksi. Samainen yhdistys oli aktiivisesti mukana myös liikeapulaisyhdistysten valtakunnallisessa yhteistyössä. Liikeapulaisten liitto perustettiin vuonna 1906 ja vuoden 1907 alusta lähtien liitto alkoi julka

PAM 003 ry:n historiahanke käynnistyy!

      Kev äällä 2019 Tampereen PAM 003 ry. päätti käynnistää laajan historiahankkeen, jonka lopputuloksena tullaan julkaisemaan laajasti palvelualan edunvalvontaa ja paikallisen rakennemuutoksen vaikutuksia käsittelevä historiateos. Tutkijana ja kirjoittajana toimin minä, Keijo Rantanen. Olen Nokialla asuva 46-vuotias historiantutkija ja tietokirjailija. Olen aiemmin kirjoittanut mm. Nokian tehdasyhdyskunnassa toimineen ammattiyhdistysliikkeen historiasta, Tampereen Työväenyhdistyksestä sekä työväen musiikkiharrastuksen vaiheista Suomessa. Tarkoituksena ei ole sulkeutua norsunluutorniin vuosiksi, minkä jälkeen valmis kirja tupsahtaa painosta ulos. Tässä blogissa käsitellään koko projektin ajan hankkeessa esiin nousevia teemoja ja seurataan samalla tamperelaisten ja pirkanmaalaisten palvelualan työntekijöiden vaiheita 1800-luvun puolelta aina nykypäivään asti. Tavoitteena on osoittaa, että historia ei ole pölyttynyttä ajanhukkaa vaan ajallinen perspektiivi auttaa ymmärtämään par