Siirry pääsisältöön

Tampereen kauppa-apulaisseura, ensimmäinen liikealan työntekijöiden järjestö Tampereella



1890-luvulla Keskustori tunnettiin nimellä Kauppatori. Toripäivänä kaupungilla riitti vilskettä. Museovirasto.
 
Liikeapulaisten ensimmäiset yhdistykset
Tammikuun 15. päivä vuonna 1895 perustettiin ensimmäinen Tampereella toiminut palvelualan ammatillinen järjestö, Tampereen Kauppa-apulaisseura. 
Kyse ei ollut ammatillisesta järjestöstä siinä mielessä, kuin me sen nykyään ymmärrämme. 1800-luvun lopulla ammatilliset järjestöt keskittyivät lähinnä huvitilaisuuksiin ja sivistystoimintaan. Vallitsevaa yhteiskuntajärjestystä ei haluttu horjuttaa ja sosialismin aatteet olivat vain harvoille tuttuja.

Ensimmäinen ruotsinkielinen kauppa-apulaisten yhdistys ”Handelsbiträdenas förening i Helsinfors” oli perustettu Helsingissä jo vuonna 1857 ja se määritteli tarkoituksekseen ”siveellisen valistustoiminnan”. Tällä tarkoitettiin mm. juopottelun ja korttipelin kieltämistä yhdistyksen tiloissa. Työntekijän ja työnantajan suhdetta ei näissä yhdistyksissä mitenkään kyseenalaistettu. Helsinkiläisen yhdistyksen sääntöihin oli jopa kirjattu, että ”yhdistys ei millään tavalla saa muuttaa kauppa-apulaisten riippuvuussuhdetta heidän isännistään”. Ensimmäinen suomenkielinen liikeapulaisten järjestö perustettiin Jyväskylässä vuonna 1875.Lisää yhdistyksiä perustettiin 1890-luvulla, jolloin liikeapulaisyhdistyksen perustettiin Sortavalaan (1892), Viipuriin (1893) sekä Kuopioon ja Joensuuhun (1894). Seuraavaksi palvelualan yhdistys perustettiin Tampereelle.

Varovaisin askelin edunvalvontaan
Tampereen Kauppa-apulaisseuran toiminnasta ei ole säilynyt arkistomateriaalia, mutta onneksi käytettävissä on aikakauden sanomalehtiä. Sivistys- ja vapaa-ajantoimintaa näyttää olleen vahvasti esillä heti alusta lähtien. Tampereen Sanomissa mainostettiin maaliskuussa vuonna 1895 saman kuun 24. päivä Kauppa-apulaisseuran järjestämiä suuria ”naamiaishuveja”. Aamulehti kuvasi ohjelmaa ”suurenmoiseksi”. Juhlapaikkana oli Kaupungintalon juhlasali ja juhlavieraille oli tarjolla erilaisia ohjelmanumeroita ja kuvaelmia. Esitysten jälkeen oli vuorossa esitelmä, jonka piti ”valtioviisas räätäli”. Naamiot riisuttiin keskiyöllä.

Monet kauppa-apulaiset eivät vielä 1800-luvun lopulla mieltäneet luuluvansa työväenluokkaan. Kauppa- ja liikeapulaisia kuuluikin myös liikemiesyhdistyksiin, koska varsinkin miespuoliset kauppa-apulaiset miellettiin tuleviksi kauppiassäädyn jäseniksi. Vähitellen kuitenkin kiinnostus esimerkiksi työaikaan ja työoloihin lisääntyi. Vuodesta 1897 lähtien kauppa-apulaisyhdistykset perustivat valtakunnallisen yhteistyöelimen Suomen kauppa-apulaisyhdistysten keskusvaliokunnan. Tämän kautta kauppa-apulaiset tekivät valtakunnallista yhteistyötä aina vuoteen 1906 asti, jolloin perustettiin Suomen Liikapulaisyhdistyksien liitto. 

Lähde: Hentilä, Marjaliisa, Keikkavaaka ja kousikka. Kaupan työ ja tekijät 1800-luvulta itsepalveluaikaan. Liikealan ammattiliitto ry & Oy Edita Ab. 1999. 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kun liikeapulaisilla oli oma tenniskenttä

 Tampereen Jalkinekauppa Oy:n näyteikkuna Helsingissä 1930-luvun alussa. Museovirasto. Monilla suomalaisilla ammattialoilla edunvalvonnan historian vaiheet ovat yleensä kulkeneet selkeää aikajanaa. Esimerkiksi teollisuustyöväen edunvalvonta sai alkunsa 1800-1900-lukujen vaihteessa ammattiosastojen perustamisesta, minkä jälkeen saivat alkunsa myös valtakunnalliset ammattiliitot. Kaupan ja muiden palvelujen alalla kehitys ei ole ollut näin selväpiirteistä. Pirkanmaan Palvelualojen ammattiosasto 003:n juuret alkoivat kehittyä kahdesta varhaisesta palvelualojen ammattiosastosta Tampereella. Tässä postauksessa keskitytään näistä vanhimpaan eli vuonna 1895 perustettuun Tampereen Kauppa-apulaisseuraan. Neljä vuotta myöhemmin Kauppa-apulaisseuran nimi vaihtui Tampereen Liikeapulaisseuraksi. Samainen yhdistys oli aktiivisesti mukana myös liikeapulaisyhdistysten valtakunnallisessa yhteistyössä. Liikeapulaisten liitto perustettiin vuonna 1906 ja vuoden 1907 alusta lähtien liitto alkoi julka

PAM 003 ry:n historiahanke käynnistyy!

      Kev äällä 2019 Tampereen PAM 003 ry. päätti käynnistää laajan historiahankkeen, jonka lopputuloksena tullaan julkaisemaan laajasti palvelualan edunvalvontaa ja paikallisen rakennemuutoksen vaikutuksia käsittelevä historiateos. Tutkijana ja kirjoittajana toimin minä, Keijo Rantanen. Olen Nokialla asuva 46-vuotias historiantutkija ja tietokirjailija. Olen aiemmin kirjoittanut mm. Nokian tehdasyhdyskunnassa toimineen ammattiyhdistysliikkeen historiasta, Tampereen Työväenyhdistyksestä sekä työväen musiikkiharrastuksen vaiheista Suomessa. Tarkoituksena ei ole sulkeutua norsunluutorniin vuosiksi, minkä jälkeen valmis kirja tupsahtaa painosta ulos. Tässä blogissa käsitellään koko projektin ajan hankkeessa esiin nousevia teemoja ja seurataan samalla tamperelaisten ja pirkanmaalaisten palvelualan työntekijöiden vaiheita 1800-luvun puolelta aina nykypäivään asti. Tavoitteena on osoittaa, että historia ei ole pölyttynyttä ajanhukkaa vaan ajallinen perspektiivi auttaa ymmärtämään par

Liikeapulaisten "vatsantäyttölaitos"

  Vuonna 1930 Tampereen Liikeapulaisseura oli jo varsin vakiintunut tamperelainen yhdistys, mutta sen ”huoneistokysymys” oli edelleen ratkaisematta. Suuremmat yleisötilaisuudet oli pidetty perinteisesti Tampereen Kauppaoppilaitoksella, mutta muu kerhotoiminta kaipasi pysyvämpää ja kodikkaampaa pitopaikkaa. Oman talon rakentamista tai huoneisto-osakkeiden ostamistakin harkittiin, mutta yhdistyksen rahavarat eivät tähän antaneet mahdollisuuksia. Tampereen Työväentalolla toimimista ei edes harkittu.  Taloudelliset realiteetit pakottivat yhdistyksen etsimään eri puolilta Tamperetta sopivaa vuokrahuoneistoa. Osoitteessa Itäinenkatu 18 viimein onnisti. Tarjolla lähes 200 neliön huoneisto, johon kuului viisi huonetta, keittiö sekä eteishalli. Nykyään Itäisenkadun nimi on Aleksis Kiven katu ja PAM003:n toimisto toimii edelleen samassa osoitteessa Aleksis Kiven kadun ja Puutarhakadun kulmassa. Alkuperäinen rakennus on aikanaan purettu tontilta ja ehkä tarkka ajankohta vielä selviää historia